Werkwijze bij Gastouderopvang Thuis bij het Noorderwold
Bij Gastouderopvang Thuis bij het Noorderwold staat persoonlijk contact voorop door het aanbod van kleinschalige kinderopvang waar elk kind zich thuis voelt. Gelegen aan de rand van het rustige dorp Siddeburen in de gemeente Midden-Groningen, bied ik een veilige en liefdevolle omgeving waar kinderen kunnen groeien en bloeien. Ik sta gedurende de afgesproken oppasdagen klaar om kinderen te begeleiden en te ondersteunen in hun ontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op veiligheid, spelenderwijs leren en sociaal-emotionele groei. Lees meer over mijn aanbod op deze pagina...

Algemene werkwijze
- In mijn Kinderopvang is plaats voor kinderen in de leeftijd van nul tot en met vier jaar. Ik bied daarbij een flexibele opvang aan. Dit houdt in de praktijk vooral in dat er niet met vaste breng- en ophaaltijden wordt gewerkt. Hierdoor hoeven ouders alleen de opvanguren te betalen die we van tevoren hebben afgesproken.
- Ouders brengen iets heel kostbaars naar mij toe. Vandaar dat er eerst een kennismakingsgesprek plaatsvindt. Beide partijen krijgen volop de gelegenheid om elkaar vragen te stellen en in grote lijnen geef ik aan hoe mijn werkwijze is. Natuurlijk laat ik de ouders de ruimtes in onze woning zien die voor de opvang worden gebruikt en kijken we rondom de woning naar de speelmogelijkheden.

Emotionele veiligheid
- Voordat de opvang daadwerkelijk van start gaat spreek ik met ouders af wanneer het kind komt wennen. Dit is minimaal één keer een dagdeel, afhankelijk van de leeftijd. Zo vind ik het belangrijk dat een baby in ieder geval een keertje bij mij heeft geslapen en ook van mij een voeding heeft gekregen. Ook laat ik de ouders een kindformulier baby invullen. Zo krijg ik een goed beeld van wat de gewoontes thuis.
- Met de kinderen communiceer ik op hun eigen niveau. Ik probeer mij volledig te richten op hun belevingswereld en gebruik woorden en zinnen die ze goed kunnen begrijpen.
- Zelfs bij jonge kinderen is het van groot belang dat we samen duidelijke afspraken maken. Dit kan gaan over het spelen, het slapen en eigenlijk over van alles wat er zoal overdag plaatsvindt in en rondom de woning.

Sociale competenties
- Bij de sociale ontwikkeling van (jonge) kinderen gaat het erom hoe kinderen met elkaar omgaan. Doordat ik het samenspelen en samenwerken tijdens de kinderopvang actief stimuleer krijgen de kinderen steeds meer aandacht voor de andere kinderen die op hetzelfde dagdeel aanwezig zijn. Het is erg mooi om te zien dat kinderen daarin gedurende hun eerste jaren grote stappen laten zien.
- Door samen op te trekken leren de kinderen zich spelenderwijs beter in een ander te verplaatsen en hoe ze (kleine) ruzies kunnen oplossen. Voorzichtige vriendschappen ontstaan bij de kinderen onderling en kinderen kunnen ook al snel goed aangeven met wie ze een bepaalde activiteit samen willen doen.

Persoonlijke competenties
- Door structuur aan te brengen in de dag door het hanteren van een vaste dagindeling maak ik ruimte voor verschillende spel- en leermomenten. Zo stimuleer ik kinderen om veel samen te doen, samen te spelen en samen van elkaar te leren.
- Soms is het voor de kinderen ook even prettig om apart of in een tweetal op een andere plaats in de woning of buiten te spelen. Met name bij de oudere kinderen gaat dit prima en genieten ze van de grotere vrijheid en verantwoordelijkheid die dit automatisch met zich meebrengt.

Dagindeling
- Door gebruik te maken van een vaste dagindeling, inclusief herkenbare rituelen bij bepaalde activiteiten, breng ik vertrouwde momenten aan, waarbij de (jonge) kinderen zich veilig voelen.
- Baby’s tot ongeveer één jaar hebben zo hun eigen dagritme en hebben alleen nog maar behoefte aan eten, drinken, slapen, spelen en knuffelmomentjes. Na het eerste levensjaar gaan ze echter steeds meer merken van het dagritme.
- Kinderen krijgen dan stap voor stap te maken met vaste patronen voor een fruitmoment, het gezamenlijk eten en na de lunch de slaapmomenten voor de jonge kinderen.

Inrichting binnen en buiten
- Voor de jonge kinderen staat op een drietal slaapkamers een apart kinderbedje. Ook bestaat de mogelijkheid om buiten te slapen in een ‘lutje potje’. Het spreekt voor zich dat ook de hal bij binnenkomst en het toilet tot de beschikking van de opvang staan.
- Buiten hebben de kinderen de beschikking over veel vrijheid op het erf, rondom afgezet met hekwerk en gaas. Een deel is verhard met stenen en betonvloer, de oprit bestaat uit grind, maar er is ook een apart speelveldje met kunstgras.
- In de woonkeuken staat standaard een grondbox voor de baby’s. Verder heb ik diverse speelhoeken gecreëerd d.m.v. speelkleden, een opbergkast en een gezellig bankje. Op eenvoudige wijze kunnen de kinderen dus spelen op een afwisselende plaats en met speelgoed naar keuze. Regelmatig wissel ik daarbij het aanbod van speelgoed, zodat het voldoende uitdagend blijft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb